Hjem
Foredrag
Bøger
Undervisning, workshops og debatoplæg
Artikler og undervisningsmateriale
Radio/tv
Samarbejdspartnere
CV
Kontakt
Brugernavn

Kodeord



Har du glemt dit kodeord?
Få tilsendt et nyt ved at klikke her.
Powered by PHP-Fusion
© by Nick Jones.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/fenger-grondahl.dk/public_html/side_left.php(25) : eval()'d code(1) : eval()'d code on line 1

CV

Malene Fenger-Grøndahl arbejder som freelancejournalist, forfatter og foredragsholder med speciale i integration, etniske minoriteter, islam og Mellemøsten. De seneste ti år har hun rejst i Mellemøsten, Europa og Asien, og mange af hendes bøger, foredrag og artikler tager udgangspunkt i research foretaget på disse rejser.

Fødselsdato

12. maj 1976

Uddannelse

Journalist, Danmarks Journalisthøjskole i Århus, januar 2003.
Har desuden læst Mellemøststudier på Åbent Universitet, Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet, Odense

Nøglekvalifikationer 

  • Udarbejdelse af undervisningsmateriale
  • Research og interview samt skriftlig formidling
  • Undervisning og foredrag

Foreningsarbejde

Bestyrelsesarbejde i Forening for Moske og Islamisk Center
Pressearbejde i Foreningen for Etnisk Ligestilling
Butikspasser og indkøber i Bazaren – fair trade-butik, Århus

Familie

Jeg er vokset op i Birkerød sammen med mine forældre og min tvillingesøster. I 1995 mødte jeg min mand, Carsten Fenger-Grøndahl, der arbejder som souschef på Aarhus Universitetsforlag. I 2001 blev vi gift, og i 2006 fik vi en datter, Barbara. I marts 2008 flyttede vi ’på landet’ og bode i et års tid i Danmarks største parcelhuskvarter, Skjoldhøjparken – portrætteret af Mikael Berthelsen og Mads Brügger i den legendariske radio-dokumentar Skjoldhøjarkivet. Herefter rykkede vi tilbage til Århus C, nærmere bestemt Øgadekvarteret, hvor vi nyder at have morgensol og mågeskrig på balkonen og byens bedste legeplads, Børnenes Jord, i baghaven. Vores familier og venner bor spredt over det meste af Danmark – med stærke koncentrationer i Nordsjælland, Vejle-området, Silkeborg og Århus. Så vi har masser af gode anledninger til at komme rundt i Danmark – og er gode kunder hos DSB.

Legater og udmærkelser

I 2008 modtog jeg sammen med min mand et legat fra Dansk Forfatterforening og Udvalget til Bevarelse af Videnskabeligt Arbejde til arbejdet med en bog om sufisme.

I 2007 delte jeg sammen med min mand halvdelen af Drassows Legat – også kaldet Dansk Forfatterforenings Fredspris. Den anden halvdel gik i øvrigt til Fahmy Almajid, som jeg har skrevet bogen Get a life – ghetto life! sammen med. Klaus Rothsteins pristale kan ses her

I 2005 blev jeg tildelt Foreningen af Danske Flygtningevenners Pris for mit journalistiske arbejde.

I 2002 modtog jeg sammen med min mand Verdensbilledlegatet fra Danida med henblik på at lave en 12 minutter lang dokumentarfilm i et uland. Det blev til De Dødes By

Drassows Legat tildeles forfattere, der i deres forfatterskab arbejder for fred og mellemfolkelig forståelse, og derfor omtales det også af og til som Dansk Forfatterforenings Fredspris. Der er tradition for at dele prisen mellem flere forfattere, således også i år, hvor forfatter Fahmy Almajid modtager en del af prisen, mens forfatter- og ægteparret Carsten og Malene Fenger-Grøndahl sammen modtager to andre dele.

(…)

Carsten og Malene Fenger-Grøndahl modtager en legatportion for et forfatterskab, der om noget passer som fod i hose til netop Drassow. Blandt guidebøger, undervisningsmaterialer, debatantologier m.m. har de to især gjort sig bemærket med to store værker fra Aarhus Universitetsforlag:

I 2004 udkom en over 400 sider tyk moppedreng om Flygtningenes danmarkshistorie 1954-2004. Værket er en levende og letlæst kronologi over den moderne tids flygtningemodtagelse – dvs. i tiden efter 2. verdenskrig og vedtagelsen af FN’s konvention om flygtninges retsstilling. Bogen er en journalistisk, dokumentarisk beskrivelsen af et politikområde i rivende udvikling – et område, der ikke bare handler om love og jura, men om politikernes og befolkningens møde med nogle af de mange millioner fordrevne fra verdens brændpunkter. Med høj profil kastede Danmark sig ud i den humanitære indsats, men som årene gik, blev den høje profil løbende nedskrevet, og i bogen om flygtningenes danmarkshistorie får vi en udførlig og velfortalt beskrivelse af asylpolitikken under skiftende vinde. Og selvom forfatterne i forordet erkender at de selv gerne så at flere flygtninge fik asyl i Danmark, er de nu ganske loyale i deres skildringer af den politiske udvikling gennem årene, og derfor fremstår Flygtningenes danmarkshistorie som ikke så lidt af et standardværk for læsere, der gerne vil have et politisk-historisk overblik og en detaljeret indsigt i det store stridsemne i dansk politik.

I vinter udgav forfatterægteparret så endnu en bog på 400 imponerende sider. Sigøjnere. 1000 år på kanten af Europa er en farverig og fornemt illustreret fortælling om romaerne og deres historie. En journalistisk og dokumentarisk skildring af mennesker, der til hverdag befinder sig langt udenfor vores opmærksomhedsfelt, og en grundig kulturintroduktion til en utilgængelig og myteomspændt verden. Carsten og Malene Fenger-Grøndahl begyndte at arbejde på bogen i forlængelse af værket om flygtningenes danmarkshistorie, og researchrejser har bragt dem til fjorten lande, hvor de har mødt romaer og søgt indblik i deres liv, historie og nutid.

Med disse to værker kvalificerer de to forfattere sig suverænt til at modtage netop Drassows Legat, for bøgerne er i sjælden grad med til at fremme denne mellemfolkelige forståelse.