Foredrag
De seneste ti år har jeg rejst i Mellemøsten, Asien, Central- og Østeuropa – og skrevet og fortalt om mine oplevelser i artikler, bøger og radioprogrammer. I mine foredrag tager jeg udgangspunkt i mine rejser og min faglige viden og fortæller om de mennesker og miljøer, jeg har mødt – om sigøjnere og muslimer, fundamentalister og feminister, beduiner, bønder og storbyboere.
Jeg holder jævnligt foredrag og debatoplæg – i sognegårde, på folkeskoler, gymnasier og andre undervisningsinstitutioner – og får inspiration og ny energi med hjem i form af input og respons fra publikum.
Jeg kommer over hele landet med mine foredrag (se referenceliste) og tilpasser gerne indhold og form til arrangørernes ønsker. Nedenstående er blot et udvalg, og emnerne kan kombineres og suppleres.
Prisen for et foredrag er i udgangspunktet 4.000,- + transport-udgifter
Se mere om foredragene på Arte booking, Foredragsportalen, Kristeligt Dagblads Foredragslisten, Foredragsbogen og Sogneaften.dk.
Sigøjnere – frihedens folk?
(se referenceliste) Sigøjnere, romaer, er et folk uden land, og de udgør Europas største etniske minoritet. I dette foredrag følger vi sigøjnerne på deres lange rejse fra Indien til Europa og gennem de mange eksempler på forfølgelse og fordømmelse, som de har været udsat for. Og vi ser nærmere på, hvordan det gådefulde folkefærd lever i dagens Europa - både i Danmark og i de nye EU-lande mod øst. Foredraget baserer sig på bogen Sigøjnere – 1000 år på kanten af Europa (Aarhus Universitetsforlag, 2006), som Malene Fenger-Grøndahl har skrevet sammen med sin mand efter møder med romaer i 14 forskellige lande. Foredraget suppleres med billeder.
Flygtningenes danmarkshistorie (se referenceliste)
Husker du tv-showet med Volmer Sørensen i 1957, da der blev samlet ind til de ungarske flygtninge? Eller Danmarks længste kirkeasyl i Blågårds Kirke i 1992?
I dette foredrag får I hele historien om de mange flygtninge, der er kommet til Danmark siden 1956 – ungarere, polske jøder, chilenere, vietnamesere, iranere og mange andre. Gennem personlige historier får I et indtryk af de forskellige flygtningegrupper og deres integration i det danske samfund. Eller I kan vælge en enkelt periode eller flygtningegruppe ud, I vil høre om.
Foredraget tager udgangspunkt i bogen Flygtningenes Danmarkshistorie 1954-2004 (Aarhus Universitetsforlag, 2004).
Tyrkiet – mellem øst og vest
(se referenceliste) Topmoderne og traditionelt, orientalsk og vestligt, sekulært og religiøst. Bønnekald blander sig med hidsig popmusik, og tørklædeklædte kvinder gør karriere i børsnoterede virksomheder. Det moderne Tyrkiet er ikke ét, men flere samfund, og alligevel er der - trods kontraster, konflikter og kulturforskelle - noget, der samler det store land og dets indbyggere. Tag med på en tur til Tyrkiet!
Malene Fenger-Grøndahl har rejst i Tyrkiet og er (med)forfatter til flere bøger om det store kontrastfyldte land: Turen går til Tyrkiet (Politikens Forlag), Tyrkiet – en del af EUropa? (Informations Forlag, 2007) og Tyrkernes Istanbul – en guide (Klim, 2009). Hun fortæller i ord, billeder og musik om Tyrkiet, dets spændende historie og dets mangfoldige befolkning.
Muslimsk mangfoldighed – kvindeliv i otte lande (se referenceliste)
Sahar i Iran ville lægge tørklædet, hvis hun flyttede til Danmark, Camilla fra Nørrebro mener, at det er hendes pligt over for Gud at dække sit hår. Ulvija fra Bosnien har et afslappet forhold til utroskab, for Aysha fra Syrien er det den værste synd af alle. Malene har mødt muslimske kvinder i otte forskellige lande, og i dette foredrag fortæller hun om kvindernes meget forskellige syn på kærlighed, ægteskab, bøn, politik og kristendom – og om, hvad Koranen siger om kvinder.
Udgangspunktet er bogen Muslim,(Hans Reitzels Forlag, 2002).
Kan du kende en muslim, når du møder én? (se referenceliste)
Alle muslimer er farlige fundamentalister, der ikke vil integreres i det danske samfund. Det indtryk kan man godt få, når man læser aviser. Men muslimer er ikke ens, og mange af dem lever faktisk helt almindelige liv i det danske samfund. I dette foredrag fortæller Malene om muslimers meget forskellige livsholdninger og livsmønstre i dagens Danmark og om, hvorfor Koranen bliver tolket så forskelligt af dem.
De Dødes By – livet på en gravplads i Cairo
(se referenceliste) Der bor op mod ½ million mennesker på en af Cairos gamle muslimske gravpladser. Her trives de levende i nær kontakt med de døde – de taler med de afdøde, fejrer helgeners fødselsdage med kæmpefester og trancedans. Malene har sammen med sin mand lavet en kortfilm på 12 minutter fra gravpladsen, og hun viser filmen og fortæller om arbejdet med at lave den samt om beboerne på gravpladsen.
Med video.
Sufismen – islams åndelige dimension
(se referenceliste) Islam er andet og mere end Koran-terperi, bøn i moskeen fem gange om dagen og arbejde for indførelse af sharia. I den islamiske mystik, sufismen, spiller musik, dans og meditation en stor rolle. Her dyrker man islams stærke åndelige dimension med fokus på den personlige tro, det inderlige forhold til Gud og erkendelsen af Guds kærlighed og storhed.
Sufismen har klare fællestræk med protestantismen i synet på tro og religiøs praksis. Af samme grund kan den danne udgangspunkt for dialog og forståelse mellem det muslimske mindretal og det store kulturkristne flertal i Danmark.
I dette foredrag får du et indblik i sufismens historie og dens nuværende betydning både i udlandet og i Danmark – hvor også ikke-muslimer er inspireret af sufisme.
Den forbandede kærlighed (se referenceliste)
Eren er muslim og bøsse, Jasmin er katolik og lesbisk. De er to af de mange unge, der søger deres identitet i krydsfeltet mellem seksualitet, etnicitet, religion og kultur. De kæmper for at skabe sig et liv, hvor der er plads til kærlighed og frihed til at være den, man er. De har oplevet at blive forbandet og fordømt, men de insisterer på at finde deres egne veje. Hør om Eren, Jasmin og mange andre unge, der er minoriteter i mangedobbelt forstand – både etnisk, religiøst, kulturelt og seksuelt.
Foredraget baserer sig på bogen Den forbandede kærlighed (CDR-Forlag, 2007), som Malene Fenger-Grøndahl har skrevet sammen med antropolog Marianne Nøhr Larsen. Se også hjemmesiden Den forbandede kærlighed – 14 fortællinger om homoseksuelle og kulturel mangfoldighed
|